Kelebeğin Not Defteri: Yalnızlık
“Herkes biraz yalnızsa, neden herkes yalnız?” repliği düştü aklıma.

Tuğçe VURAL
Yalnızlığın bir seviye tespit sınavı olsaydı, siz hangi seviyede çıkardınız? Ben muhtemelen “B” seviyesi çıkardım! Sanılanın aksine yalnız bir insanım çünkü. Benim en büyük kalabalığım kalemim ve kağıdımdan oluşan yığın...
TDK’nın 2025’in sözcüğünü seçmeye çalıştığı şu günlerde, sahi sizin 2025 kelimeniz nedir? Benimki “dijital yalnızlık” olabilir.

Dünyamız her geçen gün biraz daha dijitalleşiyor. Uygulamalar sardı dört bir yanımızı. Telefonlar küçük birer bilgisayara döndü döneli bu böyle. Dört bir yanımız sarılmışken ve insanlar anlaşılmak için yanıp tutuşurken o dipsiz yalnızlık kuyusunda, haklı olarak belki de, yapay zekaya sığınır oldular.
Birkaç gün önce bir haber okudum. Kadının biri yapay zeka ile evlenmiş! Kim bilir nasıl bir yalnızlık içinde boğulurken yapay zekaya sığındı? Dünya çok acayip bir yere doğru gidiyor. Farkında olalım ya da olmayalım, hepimiz yalnızlaşıyoruz. Çok azımız bunu kabulleniyor çünkü dijital dünyamız öylesine kalabalık ki! Fark etmiyoruz ne derece yalnız kaldığımızı bence.
Dört aydır ortalarda yokum. Bu süreçte kendimle ve dijital dünyamla baş başa uzun saatler geçirdim. Kendimi, 2025’i ve 2026’da yapmak istediklerimi düşünmek için bolca vaktim oldu. Üzerinde çalıştığım çocuk kitabı dosyasına ve roman dosyasına zaman ayırdım elimden geldiğince.
Ancak yazmak... Sizlerle konuşmak... Size içimi açmak... İşte bunlar bir parça geri planda kaldı. Mecburen böyle oldu zira bazen içinin kalabalığı dışının gürültüsünden koparır insanı. Ben de koptum ama geri dönmeye geldim!
2026’da bol bol sizlerle konuşmayı hedefliyorum.
Köşemdeki konular biraz değişebilir.
Değişmesinin vakti de gelmiştir belki, kim bilir. Değişmek demişken...
2026’da hep beraber değişmeye ne dersiniz?
Olaylara bakışımızla başlayalım mı? Ne, neden, nasıl, ne zaman, kimlerin faydasına oluyor? Bu tarz soruları sıkça sorduğumuz bir sene olsun dilerim... 2025 çoğumuzu yordu. 2026 ayağa kaldırsın!
Sonuç olarak, ben sizden uzak kaldığım sürede dijital yalnızlığımda savrulup sanata ve spora sığındım. Siz yalnız kalınca neye sığınıyorsunuz?
Yazsanıza bize! Sevgiyle ve gerçek kalabalıklarla...