OnurAkayMedya/Gazete Cep

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kritik Diplomasi Hamlesi: Trump ve Körfez Liderleriyle İran Konusunda Görüşmeler

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı geniş çaplı askeri operasyon sonrası bölgede tansiyon yükselirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan peş peşe diplomatik temaslarda bulundu. Erdoğan; ABD Başkanı Donald Trump, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

01 Mar 2026 - 08:35 YAYINLANMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kritik Diplomasi Hamlesi: Trump ve Körfez Liderleriyle İran Konusunda Görüşmeler

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından yaşanan gelişmeler, Ankara'nın bölgesel krizde aktif diplomasi yürüttüğünü ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde İran'daki son durum, Körfez ülkelerindeki gelişmeler ve artan askeri gerilim konularını ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran'ın açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinde İran ve Körfez bölgesindeki son gelişmeler değerlendirildi. Bu temas, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından gerçekleşen ilk lider görüşmesi olması açısından dikkat çekti. Görüşmede bölgedeki askeri tırmanışın yanı sıra olası diplomatik çözüm yolları da ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile yaptığı görüşmede, bölgede yaşanan saldırılar nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti. Görüşmede Katar'daki son duruma ilişkin bilgi alındı. Erdoğan ayrıca BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile de telefonda görüştü. Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik saldırılar nedeniyle üzüntülerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki güvenlik risklerini değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İl Başkanlığı iftar programında yaptığı konuşmada da bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Komşumuz İran'a yönelik Netanyahu'nun kışkırtmalarıyla başlayan Amerika-İsrail saldırılarından derin üzüntü ve endişe duyuyoruz" dedi. Uzun süredir anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi için çaba gösterdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'ın egemenliğinin ihlal edilmesini ve sivil halkı hedef alan saldırıları esefle karşıladıklarını dile getirdi. Aynı zamanda Körfez ülkelerine yönelik İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırılarını da kabul edilemez bulduklarını vurguladı.

Bölgede son durum, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında başkent Tahran başta olmak üzere birçok şehrin hedef alınmasıyla gelişti. İran Kızılayı, en az 200 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İran ise misilleme olarak İsrail ve bölgedeki ABD üslerine füze saldırıları düzenledi. Saldırılarda Dubai'deki Cebel Ali Limanı'nda yangın çıktığı bildirildi. Birleşik Arap Emirlikleri, 137 balistik füze ve 209 insansız hava aracına müdahale edildiğini duyurdu.

Bölgede askeri gerilim artarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlerle yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği, Türkiye'nin arabuluculuk ve tansiyonu düşürme çabalarını güçlendirdi. Ankara'nın hem İran'a yönelik saldırıları eleştirmesi hem de Körfez ülkelerine yönelik misillemeleri kabul edilemez bulduğunu açıklaması, dengeli diplomasi mesajı olarak yorumlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde yeni temaslar gerçekleştirmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: