Aile hekimlerinde ödeme kriteri değişti: Muayenesiz geçen süre 1 yıla çıktı
Aile hekimlerinin maaş kesintisiyle ilgili tartışılan 6 aylık süre uzatıldı. Yeni düzenlemeye göre, hastaların muayeneye gitmemesi durumunda kesinti yapılabilmesi için süre 1 yıl olarak belirlendi.

OnurAkayMedya/Gazete Cep - Türkiye
Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin maaş hesaplamalarında dikkate alınan kriterlerde önemli bir değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, hekimlerin ödemelerinden kesinti yapılabilmesi için hasta muayenesiz geçen süre 6 aydan 1 yıla çıkarıldı.
Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hasta sayısına göre ödeme alıyor. Önceki uygulamada, son 6 ay içinde muayeneye gelmeyen hastalar nedeniyle hekimlerin maaşlarında kesinti yapılıyordu. Bu durum, özellikle Haziran ayından itibaren bazı hekimlerin maaşlarının eksik yatmasına yol açmış ve tepkilere neden olmuştu.
Hekimlerin tepkisi dikkate alındı
Sahada çalışan hekimler, 6 aylık sürenin adil olmadığını ve hasta-hekim ilişkisini olumsuz etkilediğini belirterek eleştirilerde bulunmuştu. Yapılan yeni düzenleme ile bu süre 1 yıla çıkarılarak, hekimlerin maaş kesintisiyle karşılaşma ihtimali azaltıldı.
Artık, bir hastanın aile hekimine 12 ay boyunca muayeneye gitmemesi durumunda, hekimin ödemesinde düşüş yaşanacak. Bu değişiklikle, hekimlerin hasta takip sürecinde daha esnek bir zaman dilimine sahip olması hedefleniyor.
- Resmi Gazete
- sağlık bakanlığı
- aile hekimliği
- maaş kesintisi
- yönetmelik değişikliği
- hasta muayene süresi