Yaşarken doğru yazılmadı, ölümünde adını doğru yazalım!

11 Ağu 2018 - 20:09 YAYINLANMA

TRT’nin usta spîkeri Attilâ Sarıkayalı, bugün geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Konservatuarda okuduğum yıllarda, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde okuyan bir arkadaşımın yanına gittiğimde tanışmıştık. Attilâ hoca, diksiyonuma iltifât etmiş ve Türk san'ât müziği yorumcuları için diksiyonun önemine vurgu yapmıştı. Bu arada ismindeki son hecedeki a harfinde mutlaka inceltme işareti olmasını isterdi ve isminin doğru yazılmadığından ve doğru okunmadığından şikâyet ederdi. Değerli hocamızın ölümü ile Türkçe'de şapka işâretlerinin kesinlikle kalkmadığını, tekrar vurgulamak istiyorum. Attilâ hocamızın öğrencilerinden Gülgûn Feyman'ın isminde olduğu gibi. Çünkü Türkçe kelimelerin özelliği nedeni ile yazıldığı gibi okunan bir dil değildir ve doğru Türkçe konuşmak için önce bunun öğretilmesi gerekir. Yazıldığı gibi okunan kelimelerde vardır tabii...

Örneğin:

'Sonra' yazıyoruz 'sora' okuyoruz.

Çünkü (r) sesinden önce gelen 'on' ve 'an' hecelerinin, rezonans yerindeki yaptığı değişiklik nedeni ile 'sora' okunur.

Çünkü ezgisel yapıyı bozmamak gerekir. Burada fonetik bilgisinin önemi de ortaya çıkıyor.

Eğer yazımı haber yapmak isteyenler olursa sakın, "Duayen spîker vefat etti" şeklinde başlık atmayın. Çünkü Sarıkayalı, duayen kelimesi ile anons edilmekten hiç hoşlanmazdı. Duayen her meslek için kullanılamaz zaten. Sadece bürokraside diplomatlar için, yani diplomatların en kıdemlisi için kullanılan bir kelimedir ve tek bir duayen olur. Bu durumda duayen kelimesi çoğaltılamaz. Mesleğinin duayenlerinden demek yanlış olur.

Attilâ hoca, ölümüyle bile güzel Türkçe konuşmayı hatırlattı bize!

Mekânı cennet olsun inşallah.

Attilâ Sarıkayalı, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1971 yılında ise, TRT‘nin açmış olduğu spîkerlik sınavını kazanarak TRT’ye giren Sarıkayalı, 1980 yılında Türkiye Radyolarında ilk kez, canlı gece kuşağını “Gecenin İçinden” adı altında, haftanın üç günü ve toplam dört buçuk saat olarak başlattı. TRT’de sunduğu programlarla ün yapan spîker, 2000 yılından bu yana ise, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde diksiyon dersleri veriyordu.

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: