Selçuk Uçku’yu kaybettik!
Yarım asırdır şiir yazan Türk şiirinin önemli letrist şairlerinden ve aynı zamanda ressam olan Selçuk Uçku’yu, bugün İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede kaybettik.
Deneysel, absürt, soyut ve letrist şiirler üreten Uçku, suluboya resim çalışmalarını da aralıksız olarak sürdürmüştü. Sanatçı aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ve özel resim dersleri vererek çok sayıda ressam yetiştirmişti. Uçku’nun cenazesi, 8 Kasım Adatepe imdat Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası, son yolculuğuna uğurlanacak ve Maltepe Gülsu Mezarlığı’nda defnedilecektir.
Sözlere, sözlerin anlamlarına karşı kendi harfsel yapılarıyla uluslar arası bir şiir yaratmak isteyen şairlere lestrist şairler denir.
Çok yönlü sanatçı Selçuk Uçku, şiir toplantılarında mızıka ve klarnet gibi enstrümanlar çalardı.
Mekânı cennet olsun inşallah.
Selçuk Uçku kimdir?
1944 yılında Kırklareli'nde dünyaya gelen letrist şair Selçuk Uçku, Bakırköy Lisesi'ni bitirdikten sonra 1964'te İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Resim Bölümü'ne girdi. Ressam Adnan Çoker ve Zeki Faik İzer galerilerinde iki yıl karakalem resim eğitimi gördü. Edip Hakkı Köseoğlu'ndan suluboya öğrendi. 1970'de aynı okulun yüksek iç mimarlık bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinden bu yana eğitmenlik ve resim çalışmalarını sürdüren Uçku, altı kişisel sergi açtı, 200'den fazla yurt içi ve yurt dışı karma sergiye katıldı. Gesam, Ressamlar Derneği, Mimar Sinan Üniversitsi Mezunlar Derneği üyesi olan sanatçının, yayımlanmış 6 adet şiir kitabı bulunuyor ve en son geçtiğimiz günlerde Heterotopya Yayınları’ndan toplu şiirlerinden oluşan kitabı çıkmıştı.