Eser hırsızlığı aldı başını gidiyor!

18 Eyl 2018 - 11:05 YAYINLANMA

1960’lı yıllarda Türkiye'de telif hakları yasası olmadığından bestecisine bile sormadan yabancı şarkılara söz yazarlardı.

Telif hakları yasasından sonra ise yabancı bir besteye söz yazdıklarında, bu sefer besteciye para ödeyecekleri için anonim yazmaya başladılar.

Fecri Ebcioğlu, 'C'est Ecrit Dans le Ciel' isimli şarkıya Türkçe söz yazmıştı ve 'Bak Bir Varmış Bir Yokmuş' isimli şarkı ortaya çıkmıştı. Ebcioğlu, bu şarkıyla Türk pop müziğini başlatmıştı ama bestecisinden izin almamıştı.

Candan Erçetin'in 'Yalan' şarkısı çıktığında albümde beste anonim olarak yazıyordu. Daha sonra bestenin Yıldız Usmonova'nın olduğu ortaya çıktı ve haklar Usmonova'ya ödendi.

Tarkan’ın Vazgeçtim şarkısını da örnek verebiliriz. Gipsy Kings'in bu şarkısını albümde kullanmış ama ismini yazmamıştı. Daha sonra bu olay ortaya çıkınca, Gipsy Kings'in ismini yazmak zorunda kaldılar.

Ayrıca yabancı bestelere kendi adını yazan çok sayıda ünlü isim vardı. Yani şarkının tamamını çalıyorlardı.

Sosyal medya çıktıktan sonra ise, hemen anlaşılmaya başladığından şarkının tamamını çalmaktan vazgeçtiler.

Son yıllarda ise aynı kalıpta şarkılar yapmaya ve şarkıların ana temalarını çalmaya başladılar.

Şimdi ise türkülerimizi deforme etmeye başladılar!

Sibel Can’ın geçtiğimiz aylarda çıkan son albümünde söz ve müziği Özgür Koç’a ait ‘Yeni Aşkım’ isimli bir şarkı var. Geçtiğimiz günlerde tesadüfen şarkıyı dinledim ve şarkı söz ve müziği Aşık Mahzuni Şerif ustaya ait olan ve Ceylan’ın da yorumladığı ‘Mamudo’ türküsünden alınmış…

Konun önümüzdeki günlerde MESAM Teknik Bilim Kurulu’na gideceğinin bilgisine de ulaştım.

Sibel Can’ın önceki albümündeki 'Kış Masalı' isimli şarkının müziğinin, Alihan’ın ‘Bu Kadın Neden Ağlıyor’ isimli şarkısından çalıntı olduğunu da yazmıştım ve bilirkişi raporunda eserin müziğinin Alihan’a ait olduğu kanaatine varılmıştı.

Artık yorumcuların, aranjörlerin ve yapımcıların bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Şarkı benzerlik taşıyorsa okumayacaksınız veya okutmayacaksınız. Şarkıların denetimi bu yüzden çok büyük bir önem taşıyor. Eskiden yeni eser benzer çıkarsa, TRT denetiminden geçemiyordu veya yayından kaldırılıyordu. Şimdi ise eser hırsızlığı aldı başını gidiyor!

Yeni Aşkım ve Mamudo’yu dinlemek için TIKLAYIN

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: