50 kişiye single yapacaklar ve klip çekecekler!
‘O Ses Türkiye’ yarışmasına ve ‘Pop Star’a katılan ancak müzikle ilgili hayallerine ulaşamayanlar, bu yazımı dikkatlice okusunlar…
Başarılı müzisyenlerden Çağlar Gündoğdu’nun evde otururken Facebook’dan yaptığı canlı yayınla başlayan ve spontane olarak gelişen projeye, İsviçre’de yaşayan bir iş adamının sponsor olmasıyla müzik adına bakın neler yapıldı ve daha neler yapılacak?
‘O Bir Star’ isimli ses yarışmasını, geçtiğimiz günlerde bütün gazetelerde okudunuz.
Çıkan haberlerde müzisyen Çağlar Gündoğdu, nam-ı diğer '46 Çağlar ve İsviçreli iş adamı Hüseyin Usta’nın, tam 25 kişiye bedava single yaptığı ve klip çektiği yazıyordu.
Evet 25 kişiye single yapıldı, klip çekildi ve şimdi hedef 50 kişiye single…
Bu yazımda, müzik adına dünyada eşi benzeri görülmemiş bir iyilik hareketine tanık olacaksınız.
Hiçbir ücret almadan single ve klip yapılan ve geçim sıkıntısı yaşayan yarışmacıların ise ceplerine para koyup evlerine gönderen tek projeye tanık olacaksınız.
Peki bu proje nasıl doğdu, neler yapıldı ve kim birinci oldu?
Haktan, Murat Kurşun, Altay, Ümit Yaşar, Cansever, Mustafa Arapoğlu ve Sedat Sakarya gibi daha çok sayıda önemli müzisyenlerin de desteklediği bu projede, artık bende jüri üyesi olarak yer alıyorum.
Ve projenin yaratıcısı Çağlar Gündoğdu ile konu hakkında söyleşi yaptım. Onu ‘46 Çağlar’ lakabı ile bir dönemin ünlü radyocusu olarak tanımıştınız ve daha sonra yaptığı albümler ve bestelerle önemli bir müzisyen olduğunu Türkiye’ye kanıtlamıştı.
İşte o röportajımız:
Çağlar’cım, ben bu projeyi dünyada müzik adına eşi benzeri görülmemiş bir iyilik hareketi olarak değerlendiriyorum. Bu proje nasıl doğdu?
Yaptığım sanatı yapımcı olarak devam ettirirken, bir kardeşimizi müzik yolunda hayallerine kavuşturmak istedim. Çünkü ses yarışmaları düzenleyip insanların cebinden paraları alınıyordu, verilen vaatleri yerine getirmeyen birçok yapımcı ve organizatör kaçıyordu ve insanların hayalleri ile oynanıyordu. Bende ‘Facebook’ üzerinden canlı yayına girdim ve sesi güzeller arasından bir kişi seçelim ve o kişiye single yapalım dedim. Beklemediğimiz kadar çok kişi gelince, 10 kişi seçelim sonra birinciye karar verelim dedik. Ancak Türkiye, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika İngiltere, hatta Japonya ve Amerika’dan bile binlerce katılım oldu.
Sosyal medyada başladınız ve projenin finalini ekrana taşıdınız…
Dünyanın her yerinden katılım olunca, finali ekranda yaptık ve sunuculuğunu Aslı Kökçe yaptı. 1 kişiye single ve klip yapmayı düşünürken, birinciyi seçtik ama kıyamadık ve ‘O Bir Star’a katılan 25 kişiye single yaptık ve klip çektik.
25 kişiye single ve klip yapmak çok büyük bir maliyet. Bu projenin finansını kim karşıladı?
İsviçreli yardımsever iş adamı Hüseyin Usta’nın sponsorluğu ile yapıldı ve şimdi ise Hüseyin Bey’le bu projeyi birlikte sürdürüyoruz. Dünyanın en büyük iyilik hareketini yapıp rekorlar kitabına girmek hedefimiz.
Yarışmanın birincisi kim oldu?
Bursa’dan Müslüm Muça birinci oldu. Müslüm, daha önce ünlü ses yarışmalarına katılmış ve birinci olmasına rağmen klibi yapılmamıştı. Biz kendisine 2 şarkılık single ve 2 klip yaptık. Ayrıca bir şarkısında Ümit Yaşar’la düet yapmasını sağladık. Hayallerine kavuştu, sahne işleri açıldı ve şu an çok mutlu. Ümit Yaşar ayrıca yarışmacılarımızdan Gamzelin’le de düet yaptı.
Günümüzde, dev projelerde bile birinci olana single ve klip yapılmıyorken, siz dereceye girmeyenleri de boş göndermediniz.
Yarışmacılardan biri eşi ile düğün yapamadı diye şarkısını gelinlik ve damatlıkla kliplendirdik ve hiç çektiremedikleri düğün fotoğraflarına kavuştular. Adıyaman’dan katılan yarışmacımız Ahmet Tufan Eryılmaz, maddi zorluk nedeni ile evlenemiyordu ve kız tarafı nişanı atacaktı. Biz Ahmet’i sadece single ve klip yapıp göndermedik. 10 bin TL’lik mobilya çeki ve 10 bin TL’lik nakit vererek yuva kurmasını sağladık. Almanya Stuttgart'tan katılan yarışmacımız Tuba Öztürk, 2 böbreğini kaybetmiş, ölümlerden dönmüş, kör olmuş, sonra yeniden görmeye başlamış. Dünyada bir tek bir kızı olan Tuba’nın en büyük hayali stüdyoya girip ona duygularını müzikle ifade etmekti. Bende Tuğba’ya Kızım isimli bir şarkı yazıp besteledim, şimdi klibini çekiyoruz ve hayatı değişti. ‘İbo’yu Şaşırtan Ses’ olarak bilinen ve Aydın’dan katılan yarışmacımız Fatih Güneş Elmas’a ise, albüm yapılacak diye vaatler verilmiş, cebinden paraları alınmış ve İstanbul’un göbeğinde parasız kalmış. Otobüs terminalinde polislerden yardım alarak evine dönmüş. Fatih’e de single yaptık ve klip çektik.
Çağlar’cım, 2. turda bende ‘O Bir Star’ın jüri üyesi olarak bu iyilik projesinde bulunuyorum ve çok mutluyum. 2. tur ne zaman başlıyor ve final yine ekranda mı yapılacak?
İkinci tur başvuruları 14 Şubat 2019 Sevgililer Günü’nde başlıyor. Bu sefer hedef 50 kişi… Katılan yarışmacılarımıza single ve klip yaparak yine hayallerine ulaşmalarını sağlayacağız. Birinci olana 2 şarkılık single ve 2 klip çekeceğiz, diğerlerine 1 single ve 1 kilip çekilecek ve final yine ekranda yapılacak. Ayrıca film projemiz var ve ‘O Bir Star’ yarışmasından çıkan yetenekli yarışmacılarımıza da bu filmde rol vereceğiz.
Çağlar Gündoğdu neler yapıyor?
2005 yılından bu yana Avrupa’da yaşıyorum. Radyoculuk, televizyonculuk yaptım, Engelliler Derneği yararına kitap yazdım, müzik albümleri yaptım ve şu an beste ve albüm çalışmaları devam ederken, müzik yapımcılığı da yapıyorum.
Müzik adına bende bu proje için seni tebrik ediyorum.
Onur’cum, bu projeye katkıda bulunduğun için bende senin gönlünden öpüyorum. Hayalleri çalınmış insanları müziğe küstürmeden bu yolda devam etmelerini sağlayacağız. Müziğin müzik adına yapıldığını göstereceğiz. Ayrıca klip çekimlerinde destek olan Turgay Ceylaner’e ve Lisa Medya Pınar Pişirgen’e de katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.
Evet röportajı okunuz…
25 kişiye ücret almadan single ve klip yapıldı, yol ve otel masrafları bile organizasyon tarafından karşılandı. Ayrıca geçim sıkıntısı yaşayan yarışmacıların ceplerine para koyup evlerine gönderildi.
Dünyada sosyal medyada üzerinden bunu kimse kolay kolay yapamaz.
Müzik adına en büyük iyilik hareketini başlatan Çağlar Gündoğdu’ya ve hayalleri çalınmış insanları müziğe küstürmeden bu yolda devam etmelerini sağlayan hayırsever işadamı Hüseyin Usta’ya, bende gönülden teşekkür ediyorum.
İyi ki varsınız…