Salgından etkilenen bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik yaşam durma noktasına geldi. Ekonomiyi ayakta tutan sektörler alarm vermeye başladı. Tam bu noktada Hükümet yeni bir yapılandırma yoluna giderek 7326 sayılı kanun kapsamında borçları taksitlendirerek, az da olsa bir ekonomiyi ayakta tutan sektörlere rahatlık getirmek istediği kanaatindeyim.
Bu yapılandırmanın ne kadar alarm veren sektörleri ayakta tutar bu ayrıca bir tartışma konusu...
Bir yazı dizisi halinde sizlere bilgi verip yazacağımız yapılandırma kanununu kısaca inceleyelim…
Milyonları ilgilendiren; Gelir ve kurumlar vergisi, karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtlar, vergi tarhiyatları, stok affı, ortaklardan alacaklar ve borçları, gümrük vergileri, sigorta primleri, KYK borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yapılandırma Kanununa, bakış açısına göre değişik adlandırmalar yapılabilir. Borç yapılandırılması, vergi affı, ceza affı, matrah artırımı, vergi artırımı, stok affı gibi...
Esasen 7326 sayılı Kanunun bu adlandırmaların hepsini karşıladığını söyleyebiliriz. Çünkü Kanun muhteviyat olarak gerçekten çok geniş kapsamlı… Bu nedenle Kanunun madde madde incelenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.
Hangi borçlar yapılandırma kapsamındadır?
Belediyelerin su, atık su ve katı atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar…
Büyükşehir Belediyeleri’nin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları…
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin bazı alacakları yapılandırılacak.
Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek, Yabancı Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında öğrenim görenlerin borçlarının da yeniden yapılandırılmasına imkân sağlanacak,
Kesinleşmemiş ya da yargı aşamasında olan resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergileri, çeşitli oranlarda yapılandırılacak.
Hesaplanan borç, ilgilinin durumu ve ödenmesi gereken meblağ dikkate alınarak azami 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
COVID-19 ve Tütün Ürünleri kullanımı kaynaklı cezaları kapsam dışı Yasaya göre, SGK prim borçları, gümrük cezaları da yeniden yapılandırılabilecek. Otoyol ve köprü cezaları da bu kapsam içinde yer aldı. Korona virüsle mücadele kapsamında kesilen idari para cezaları ise yapılandırma dışında tutulacak.
İlk taksit ödemeleri için son tarih 2021-Eylül sonu…
30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. Bunun için 31 Ağustos'a kadar başvuru yapılması gerekecek. İlk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak.
Dava aşamasındaki hangi vergi ve cezalar için yapılandırma var?
Yapılandırma kapsamındaki vergi ve cezalar Kanunun 1. maddesinde, dava aşamasındakiler bakımından ayrıntılar ise 3. maddesinde yer alıyor. Vergi Usul Kanunu kapsamındaki (gelir, kurumlar, katma değer vergisi gibi) tüm vergiler, gümrük vergisi, ecrimisil, idari para cezaları, vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezalar (usulsüzlük cezaları, özel usulsüzlük cezaları), gümrük yükümlülüğüyle ilgili idari para cezaları, vergi kaçakçılığı suçuna iştirak nedeniyle kesilen cezalar gibi alacaklar, dava aşamasında olsa dahi yapılandırma kapsamına dahil.