Önceki yazımda hangi borçları yapılandırma kapsamında olduğu konusuna değinmiştim. Bu yazımda ise yapılandırma başvurularının hangi kanallardan başvurulacak ve taksit imkan detaylarını inceleyelim ...
YAPILANDIRMA BAŞVURULARINA İKİ FARKLI KANALDAN BAŞVURU YAPILABİLECEK
Bakanlığa bağlı vergi dairelerine olan borçlar için Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkive.gov.tr) üzerinden başvuru yapılabileceği gibi, bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla başvurulabilecek. Burada internet üzerinden başvuracakların İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ Sistemine giriş yapması gerekmektedir. (yapılandırma Başvurusu)butonunu tıklaması yeterli olacak ve yapılandırma başvuru işlemlerini yapabileceklerdir. Sisteme giriş için İlgili vergi dairesinden kullanıcı kodu parola şifre alınması gerekli veya İnter Aktif Vergi dairesi sistemine e-devlet şifresi ile giriş yapabileceklerdir.
Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvurmaları gerekiyor.
Şirket ortakları ve kanuni temsilciler, mirasçılar, kefiller amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ilgili vergi dairesine yazılı başvurarak kanun hükümlerinden yararlanabilecek.
Borçlular, toplam borçları ya da talep ettikleri dönem ve türler açısından da düzenlemeden yararlanabilecek. Ancak motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt için hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri şartı bulunuyor.
Alacak asılları üzerinden hesaplanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i amme alacakları yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranlan kullanılarak hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarı alacak asılları ile birlikte ödenecek.
18 EŞİT TAKSİTLE ÖDEME İMKANI
Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi içinde önceki yapılandırmalarda olduğu gibi tamamen ya da ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi imkanı bulunuyor. İlk taksit ödeme süresi de 30 Eylül 2021 tarihi mesai saati bitiminde sona erecek. Azami taksit süresi 18 eşit taksit olarak belirlenmiş olmakla birlikte 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunuyor. Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde katsayı uygulanacak.