X 20
Özlem Cinic
  Güncelleme: 28-12-2023 22:06:00   02-08-2019 07:50:00

İhsan Taş ile sinema üzerine!

Bazı insanlar vardır yaşar, planlar ve yaratır. Bu sözleri Japonya’nın en iyi yönetmenlerinden Akira Kurosawa, “İyi bir yönetmen, iyi bir senaryo ile bir başyapıt üretebilir. Aynı senaryo ile vasat bir yönetmen, ancak sıradan bir film yapabilir. Fakat kötü bir senaryo ile çok iyi bir yönetmen bile iyi bir film yapamaz.” diye ifade eder. Sevgili arkadaşım İhsan Taş, disiplini, yaratıcılığı, güvenirliği ve seçiciliği ile sinema sektöründe yerini almış yapımcı ve yönetmen kimliğini hakkıyla elde etmiş biri. Kendisiyle yapmış olduğumuz keyifli sohbette öyle noktalara dokunduk ki, sinema sektörünün eksiklerinden gelişmesine, iyilerinden kötülerine, kısacası sanatın bam teline bir dokunduk pir dokunduk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben İhsan Taş... 1980 yılında Batman ‘da dünyaya geldim. 1996’dan beri İstanbul’da yaşıyorum.

Sinemaya nasıl başladınız?

Ben tam bir sinema aşığıyım. Sanatla hep iç içeydim zaten. Yeşilçam’ın o saf ve samimi filmleriyle büyüdüm. Yani, çocukluğumdan beri hep hayalini kurduğum bir şeydi sinema. Ama nereden ve nasıl başlayacağımı bilemiyordum. Bir gün arkadaşlarla kendi aramızda konuşurken bana bir senaryo sunuldu. Konusu beni o kadar etkiledi ki “Bunu kesinlikle çekmeliyim dedim” ve o filmi çekmeye karar verdim. İşte o film “Kaçış 1950” idi.

Sizi film yapmaya iten sebepler neler?

Bana göre dünyanın en güzel mesleğidir sinema. Sinemanın dini, dili, ırkı olmaz. Sinema evrenseldir. Çünkü sinema gelecek kuşaklara bırakılacak en güzel canlı mektuplardır bence. Düşünebiliyor musunuz, siz bir eser hayata geçiriyorsunuz ve hiç tanımadığınız, yüzünü dahi göremediğiniz, dünyanın bir diğer ucundaki başka birileri yaptığınız eseri izleyebiliyor. Düşüncelerinizi ve yapmak istediklerinizi anlayabiliyor. Her insan sevdiği, huzur bulduğu mesleği yapmalı diyerek 2012 yılında kendi şirketimi Taş Film’i kurdum ve sevdiğim mesleği yapmaya başladım. İşte tam da böyle başladı benim sinema maceram.

“Kaçış 1950” filmi sizin ilk filminiz. Hangi insanların, nasıl yaşanmışlıkların öyküsünü anlattınız?

Filmimiz Bulgaristan’dan Türkiye’ye kaçmaya çalışan 3 Türk gencinin hayat hikâyesini konu alıyor. Senaryo gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak yazılmıştı. Senaryoyu ilk okuduğumda orada yaşayan insanların çektikleri acılar beni çok etkiledi. Bana göre filmler aynı zamanda yaşanmışlıkları da anlatmalı, bilinmeyenleri de öğretmeli.

Ardından hangi yapımlara imza attınız?

“Kaçış 1950” filmimiz 10 Nisan 2015 yılında vizyona girdi. Hemen ardından “Temel ile Dursun İstanbul’da” filmini çektik, 5 Şubat 2016’da vizyona girdi. Onunda hemen peşinden “Parayı Bulduk” filmini çektik, o da 29 Aralık 2017’de vizyona girdi. Yani arka arkaya 3 yılda, 3 film çekip vizyona koyduk.

Hikâyelerinizi oluştururken beslenme kaynaklarınız nelerdir? Hikâyenin geliştirilmesi sürecinde nelere özellikle dikkat edersiniz?

Hikâyelerimi oluştururken, hikâyenin temelinin sağlam olmasına özen gösteriyorum. Nasıl ki temeli sağlam olmayan bir inşaat çökmeye mahkûmsa, sinemada da iyi bir projenin ilk adımı sağlam hikâyedir. Ardından iyi oyuncular, iyi dağıtım ve iyi reklam. Bu taşları sağlam yerine oturtursanız başarı kendiliğinden gelir zaten. Bunları söylerken çektiğim 3 filmde edindiğim tecrübelere dayanarak söylüyorum.

Oyuncu seçimlerinden bahsedebilir misiniz? Bilinen oyuncularla daha evvel hiç bir arada görmediğimiz oyuncuların bir arada olduğu filmler. Neye göre seçtiniz oyuncularınızı?

Hangi işi yaparsanız yapın, her şeyden önce iyi bir insan olmak lazım bence. Çünkü iyi bir insan olduğunuzda mesleğiniz her ne olursa olsun, başarı kendiliğinden geliyor zaten. Onun için bende oyuncu seçimlerine başlarken, seçtiğim kişilerin her şeyden önce üstün ahlaklı kişiler ve profesyonel olmalarına dikkat ederim. Bütün projelerimde hem yeni yüzlere şans vererek destek oldum, hem günümüzün popüler isimlerini oynattım, hem de Yeşilçam’ın emektar oyuncularına da yer vererek üç kuşağı bir araya getirmeye çalıştım. Her yapımcı çektiği projelerde bir tane bile Yeşilçam emektarlarına yer verse, o sokaklarda ölen sanatçılarımızın acı haberlerini almayız ve mutluca sevdiği işi yapmış olmalarını sağlarlar diye düşünüyorum.

“Temel ve Dursun İstanbul’da” filminizde Wilma Elles ile çalıştınız. Kendisiyle çalışmaya nasıl karar verdiniz?

“Temel ve Dursun İstanbul’da filmimiz isminden de anlaşılacağı gibi Karadenizli Temel’in İstanbul’da başından geçenleri konu alıyor. Daha önceden tanıştığım ve oyunculuğunu çok beğendiğim Wilma Elles’e senaryoyu yolladım okuması için, o da senaryoyu beğendiğini söyleyip fikirlerini paylaşınca birlikte çalışmaya başladık. İyi de oldu. Hem o, hem de biz sette çok eğlendik ve çok keyifli bir set ortamı paylaştık beraber.

Artık günümüzde çok fazla film çekiliyor, film çekmek için imkânların çoğalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu an teknolojide gelinen noktaya bakıldığında, bana göre Türk Sineması hak ettiği yerde değil. Bir toplumun kültür seviyesinin artmasında sanatın, özellikle de sinemanın önemi çok büyüktür. Sanattan uzak ve gişeye odaklı filmler yapılıyor daha çok maalesef. Argo kelimeler ve bel altı şakalarla iş yapabileceklerini düşünerek kaliteyi iyice düşürüyorlar. Hayatımın hiç bir döneminde para denilen kâğıt parçalarına, önemli bir yer vermedim hayatımda. Onun için yaptığım filmin gişesi olacak veya olmayacak diye her hangi bir kaygım olmadı hiç bir zaman. Şu ana kadar 3 tane film çektim ve her yaptığım film bir öncekinden daha iyi oldu çok şükür. Hem gişe anlamında, hem de reyting olarak. Bu da yaptığımız işte doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Daha başarılı projelere doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

Sizce Türkiye’de film eleştirisi yapılmıyor mu? Filmlerinize olumlu ya da olumsuz nasıl eleştiriler geldi?

Eleştiriler eskiden daha kaliteli yapılıyordu bana göre. Bir filme eleştiri yapan kişi, o konuda bilgi sahibi ve işinin ehli kişilerdi eskiden. Köşe yazarları, sinema eleştirmenleri… Bu işi mesleği olduğu için yapıyor ve haklı olduğunda eleştirisini yapıyordu. O filmlerin ne zahmetlerle çekildiğini biliyorlardı çünkü. Oysaki şimdi herkesin elinde bir cep telefonu ve herkes bir sinema eleştirmeni gibi, bir köşe yazarı gibi, insanlar o filmi hayata geçirene kadar ne emekler vermişler, hiç umursamadan film hakkında olumsuz yorumlar yapılabiliyorlar maalesef. İzlediğiniz bir şeyi çok beğenirsiniz, başkası beğenmeyebilir… Bu gayet normal… Hakaret boyutuna ulaşmayacak şekildeki, eleştirilere açığım tabi... Eleştirilere kulağımızı tıkarsak doğruyu bulamayız ki.

Yurtiçi ve yurtdışındaki festivallerle ilgili hayal ettiğin bir şey var mı?

Daha önce bir kaç tane plaket almıştım. Elazığ Çayda Çıra Film Festivali, Bal-Göç (Bulgaristan Göçmenleri Derneği) ve Frankfurt Türk Filmleri Festivalinde, filmimiz Festivalin açılış filmi olarak gösterilmişti. 5 yıl aradan sonra, bir ödül de Bulgaristan’dan geldi daha yeni. Ardino Belediye Başkanı Sayın Resmi Murat Bey bu nazik davranışıyla, bizleri onore ettiler. Göstermiş oldukları bu ince davranışlarından dolayı bende şahsım ve tüm ekibim adına kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Tabii ki hedefimiz ileride kaliteli projeler hayata geçirerek, ekip olarak kırmızı halıda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek. Umarım o günlerimiz de olur.

Peki, etkilendiğiniz yönetmen veya yönetmenler var mı?

Türk Sinemasında Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz ve Şerif Gören keyifle filmlerini izlediğim yönetmenler. Yaptıkları filmleri onca imkânsızlığa rağmen o kadar güzel çekmişler ki, hala bile büyük bir keyifle izliyorum.

Kısa vadede karşımıza çıkacak yeni projeleriniz var mı? Bize biraz tüyo verebilir misiniz?

İki tane projem var. Biri komedi bir yol hikâyesi, diğeri ise “Dedemin Gözyaşları” isimli bir dram filmi... Bir Dede ile lösemi hastası torununun hikâyesini konu alan duygusal bir proje. İnsanları hem ağlatacağız, hem de ağlatırken tebessüm ettireceğiz sanırım bu projeyle. Erken teşhisin önemine de vurgu yapan çok güzel bir sosyal sorumluluk projesi... Bu projede o hastalığa yakalanıp, hastalığı yenen kişilerde var, gerçek doktor ve hemşirelerde var. Hepsi de projeye katkı sağlamak amacıyla gönüllü yer alacaklarını söylediler. Bu projenin aynı zamanda kitabını da çıkartacağız. Yazım aşaması bitti, son ufak tefek rötuşlar kaldı. Hem kitabın tüm gelirlerini, hem de filmin gişe gelirlerinin bir kısmını lösemili çocukların tedavisine bağışlayacağız. Bu benim gurur projem olacak, onun için ona çok özen gösteriyorum. Bu projeyle gerek yurt içi, gerekse de yurt dışında ülkemizi gururla temsil edeceğimize inanıyorum. Benim sinematografimde de çok özel bir yeri olacağına inandığım bir proje olacak inşallah.

Yönetmen Zeki Demirkubuz bir röportajında yönetmenlerin röportaj vermemelerini, çünkü yaptıkları filmin gizemini üç beş kelime ile öldürüyorlar demiş. Siz bu sözlere katılıyor musunuz?

Bunu neye istinaden demiş bilemem ama bana göre yönetmen projesi hakkında pek tabii konuşabilir. Hem konuya daha hâkim, hem de projesini en iyi ifade edecek kişi kendisidir. Bende mümkün olmadıkça videolu röportaj vermiyorum, ama benim ki yapımdan dolayı. Kameraları ne zaman görsem heyecanlanıyorum, elim ayağıma dolanır. Sanki ilk defa âşık olmuşumda, sevgilimle buluşmaya gidiyormuşum gibi oluyorum her defasında. Yani öyle enteresan ve büyük bir aşk var kamera ile benim aramda. 20 yıla yakındır tanışıyoruz kendisiyle, ama ilk günkü gibi heyecanım devam ediyor hala. Benimde videolu röportaj vermeme sebebim bu mesela.

İhsan Taş nasıl biri? Hayalci mi, yoksa çok ciddi biri mi?

Hayatın gerçekleri tartışılmaz hiç şüphesiz ama hayal kurmak ta güzeldir. Hayal kuramadan yaşayamaz ki insan. Hayal kuran insanlardan zarar gelmez bence. Hayal kuran insanlar, güzel insanlardır. Keşke herkes hayal kurabilse ve o hayalinin peşinden giderek onu gerçekleştirebilse. İnsanın sevdiği mesleği yapması kadar güzel bir şey olabilir mi?

Son olarak, sette ekiple bağınız nasıl, mesafeli mi duruyorsunuz yoksa samimi mi?

Sette tabii ki bir disiplin oluyor, herkesin güvenliği ve huzuru için. Disiplin olmadan başarı da olmaz. Sette yüzlerce kişi yer alıyor ve hepsinden sorumlusunuz. Tabii ki işinizi ciddiyetle yapmalısınız. Sete başlarken, yola çıktığımız tüm ekibi ailem gibi görürüm. Bireysel mutluluğu kesinlikle reddeden bir yapım vardır. Yanımdaki insanlar mutsuzsa benim mutlu olmamın hiçbir önemi yok, bende mutlu olamıyorum o zaman. Yanınızdaki kişi mutsuzsa, nasıl gülebilirisiniz ki? İnanılmaz sahiplenici bir yapım vardır. Türkiye’nin en zengin insanlarından biriyim bana göre. Zengin olmak ve varlıklı olmak çok farklı şeyler. Çok varlıklısınızdır belki ama etrafınızda kimseler yoksa bana göre dünyanın en fakirisinizdir. Ben belki çok varlıklı değilim ama çok zengin olduğumu düşünüyorum. Çünkü başkalarının parayla çözemeyeceği şeylerin çok daha fazlasını hatırla çözebiliyorum çok şükür. Etrafıma faydalı olabiliyorum. Etrafına faydası olmayan insanları, meyve vermeyen kuru bir ağaç olarak görüyorum. Etrafındakilere, topluma faydan dokunmadıktan sonra neye yarar ki insan. Tabii ki bende asla dostlarımı kırmam. Elimdeki tüm imkânlarla yardımcı olmaya çalışırım bende.

Çok teşekkür ederim hoş bir röportaj oldu... İşlerinizde “sinema tadında” keyifli ve bol ödüllü çalışmalar diliyoruz.

Ben teşekkür ederim size ve tüm ekibinize.

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Fenerbahçe 15 13 1 1 40 11 40 +29
2 Galatasaray 15 13 1 1 31 9 40 +22
3 Kayserispor 15 8 2 5 21 14 29 +7
4 Trabzonspor 15 8 5 2 27 19 26 +8
5 Beşiktaş 15 8 5 2 22 19 26 +3
6 Adana Demirspor 16 6 4 6 29 21 24 +8
7 Antalyaspor 15 6 4 5 22 17 23 +5
8 Çaykur Rizespor 15 6 5 4 15 20 22 -5
9 Kasımpaşa 15 6 6 3 27 31 21 -4
10 Hatayspor 15 4 5 6 24 22 18 +2
11 MKE Ankaragücü 15 4 5 6 21 21 18 0
12 Başakşehir FK 16 5 8 3 18 21 18 -3
13 Sivasspor 16 4 6 6 19 27 18 -8
14 Fatih Karagümrük 15 4 6 5 18 14 17 +4
15 Gaziantep FK 16 5 10 1 17 27 16 -10
16 Konyaspor 15 3 7 5 15 21 14 -6
17 Samsunspor 15 4 9 2 17 25 14 -8
18 Alanyaspor 15 3 7 5 12 23 14 -11
19 Pendikspor 15 3 8 4 16 33 13 -17
20 İstanbulspor 15 2 11 2 11 27 8 -16
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 15 13 2 0 42 10 39 +32
2 Kocaelispor 16 10 3 3 28 17 33 +11
3 Göztepe 15 9 4 2 21 8 29 +13
4 Sakaryaspor 16 8 3 5 25 17 29 +8
5 Gençlerbirliği 16 7 3 6 19 17 27 +2
6 Bandırmaspor 15 7 3 5 18 11 26 +7
7 Bodrumspor 16 7 4 5 20 13 26 +7
8 Çorum FK 15 7 6 2 27 17 23 +10
9 Keçiörengücü 15 5 6 4 13 17 19 -4
10 Boluspor 15 5 6 4 12 17 19 -5
11 Manisa FK 15 4 5 6 19 16 18 +3
12 Erzurumspor FK 15 4 5 6 16 16 18 0
13 Ümraniyespor 15 5 7 3 16 19 18 -3
14 Adanaspor 15 5 9 1 13 22 16 -9
15 Şanlıurfaspor 15 3 7 5 9 21 14 -12
16 Tuzlaspor 16 3 9 4 14 29 13 -15
17 Giresunspor 16 2 11 3 10 27 9 -17
18 Altay 15 1 12 2 7 35 2 -28
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 16 12 3 1 32 11 37 +21
2 1461 Trabzon FK 16 10 2 4 29 10 34 +19
3 Van Spor FK 17 9 4 4 23 21 31 +2
4 Bucaspor 1928 15 8 1 6 22 9 30 +13
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 17 8 3 6 24 14 30 +10
6 Ankaraspor 16 7 2 7 20 12 28 +8
7 Ankara Demirspor 17 8 7 2 23 22 26 +1
8 Nazilli Belediyespor 17 8 7 2 23 27 26 -4
9 Diyarbekir Spor 16 6 5 5 14 14 23 0
10 Hes İlaç Afyonspor 16 6 5 5 12 12 23 0
11 Karacabey Belediye Spor 17 5 7 5 14 14 20 0
12 Beyoğlu Yeniçarşıspor 17 5 10 2 15 21 17 -6
13 Kırklarelispor 17 4 8 5 12 24 17 -12
14 Altınordu 17 3 7 7 19 18 16 +1
15 Kırşehir Futbol SK 16 4 9 3 14 26 15 -12
16 Serik Belediyespor 16 3 8 5 6 13 14 -7
17 Bursaspor 16 3 8 5 13 27 14 -14
18 Adıyaman FK 16 3 10 3 13 25 12 -12
19 Zonguldak Kömürspor 15 2 8 5 13 21 8 -8
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 14 11 1 2 29 7 35 +22
2 Aliağa Futbol A.Ş. 13 10 0 3 25 6 33 +19
3 İnegöl Kafkas GK 13 7 4 2 15 13 23 +2
4 Edirnespor 13 6 4 3 21 12 21 +9
5 52 Orduspor FK 13 5 3 5 14 11 20 +3
6 Ayvalıkgücü Belediyespor 13 5 3 5 11 8 20 +3
7 Kırıkkalegücü FK 13 5 5 3 10 11 18 -1
8 Mardin 1969 Spor 13 5 6 2 15 13 17 +2
9 K.Çekmece Sinopspor 14 4 5 5 15 15 17 0
10 Talasgücü Belediyespor 14 5 8 1 17 22 16 -5
11 Artvin Hopaspor 13 3 5 5 13 12 14 +1
12 Gümüşhanespor 14 2 5 7 9 21 13 -12
13 Karabük İdmanyurdu Spor 13 3 7 3 9 22 12 -13
14 Malatya Arguvanspor 14 2 9 3 8 17 9 -9
15 Tarsus İdman Yurdu 13 1 9 3 8 29 6 -21
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Kayserispor vs Fenerbahçe
 20/12/2023 Antalyaspor vs Kasımpaşa
 20/12/2023 Galatasaray vs Fatih Karagümrük
 21/12/2023 Çaykur Rizespor vs Pendikspor
 21/12/2023 Samsunspor vs Konyaspor
 21/12/2023 Beşiktaş vs Alanyaspor
 21/12/2023 MKE Ankaragücü vs Hatayspor
 23/12/2023 Sivasspor vs İstanbulspor
 23/12/2023 Fatih Karagümrük vs Gaziantep FK
 23/12/2023 Trabzonspor vs Başakşehir FK
 24/12/2023 Konyaspor - Kayserispor Kayserispor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Kayserispor yenilmez
 24/12/2023 Adana Demirspor - Antalyaspor Antalyaspor ligdeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Antalyaspor yenilmez
 24/12/2023 Adana Demirspor - Antalyaspor Adana Demirspor ligdeki son 6 maçında hiç kazanamadı  Antalyaspor yenilmez
 25/12/2023 Kasımpaşa - Çaykur Rizespor Çaykur Rizespor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kazanamadı  Kasımpaşa yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Erzurumspor FK vs Ümraniyespor
 20/12/2023 Keçiörengücü vs Bandırmaspor
 20/12/2023 Adanaspor vs Altay
 20/12/2023 Göztepe vs Eyüpspor
 21/12/2023 Boluspor vs Manisa FK
 21/12/2023 Şanlıurfaspor vs Çorum FK
 23/12/2023 Gençlerbirliği vs Tuzlaspor
 23/12/2023 Sakaryaspor vs Kocaelispor
 24/12/2023 Bandırmaspor vs Adanaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Adıyaman FK vs Esenler Erokspor
 20/12/2023 Bucaspor 1928 vs Hes İlaç Afyonspor
 20/12/2023 Bursaspor vs Diyarbekir Spor
 20/12/2023 Kırşehir Futbol SK vs Zonguldak Kömürspor
 20/12/2023 Nazilli Belediyespor vs Ankaraspor
 20/12/2023 Serik Belediyespor vs 1461 Trabzon FK
 23/12/2023 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Ankara Demirspor
 24/12/2023 Ankaraspor vs Altınordu
 24/12/2023 Diyarbekir Spor vs Bucaspor 1928
 24/12/2023 Ankaraspor - Altınordu Ankaraspor ligde evindeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  Ankaraspor yenilmez
 24/12/2023 Zonguldak Kömürspor - Kırklarelispor Kırklarelispor ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Zonguldak Kömürspor yenilmez
 24/12/2023 Diyarbekir Spor - Bucaspor 1928 Bucaspor 1928 ligdeki son 14 maçında hiç kaybetmedi  Bucaspor 1928 yenilmez
 24/12/2023 Hes İlaç Afyonspor - Adıyaman FK Hes İlaç Afyonspor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Hes İlaç Afyonspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/12/2023 Edirnespor vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 20/12/2023 İnegöl Kafkas GK vs Mardin 1969 Spor
 20/12/2023 Karabük İdmanyurdu Spor vs Tarsus İdman Yurdu
 20/12/2023 Kırıkkalegücü FK vs Aliağa Futbol A.Ş.
 20/12/2023 52 Orduspor FK vs Artvin Hopaspor
 20/01/2024 İnegöl Kafkas GK vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/01/2024 Edirnespor vs Gümüşhanespor
HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI