Birçok kişi işvereniyle veya amiriyle sıkıntılar, sorunlar yaşıyor ve mobbinge uğradığını zannediyor. Hâlbuki yaşananların çoğu hukukumuza göre mobbing değil. Peki, mobbinge uğradığınızı nasıl tespit edersiniz, ispat edersiniz?

Bilindiği üzere mobbing bir psikolojik baskı olup, bu baskının sistematik ve sürekli devam etmesi gerekiyor. Mesela size sürekli görev dışı işler mi veriliyor, sizi mesai arkadaşlarınızın önünde sürekli azarlıyor, aşağılıyor, hakaret mi ediyor, sizi sürekli değişik illere mi gönderiyorlar... Mobbingin tespiti için her olaya ayrı ayrı bakmak gerekir zira iş için sizin başka bir şehre gönderilmeniz hemen mobbing olarak nitelendirilemez. Mobbingde amaç sizi yıldırmak, istifa ettirmek, tabiki tazminat almadan istifa ettirmektedir.

Mobbingin ispatı oldukça zor olup, tanık vs. her türlü delille ispat edilebilir. Yargıtay kararlarına göre mobbing iddialarında yüzde yüzlük ispat aranmayıp, vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispat yeterli sayılıyor. Peki, siz işvereninizle yalnız iken sürekli mobbing gerçekleşiyorsa ne yapabilirsiniz, nasıl ispat edebilirsiniz? Eğer başka türlü ispatı yok ise bence ses kaydı alınıp, delil olarak kullanılabilir. Zira ceza hukukumuza göre suçun başka türlü ispatı mümkün değil ise o zaman ses kaydı yapılabilmesi mümkündür. Delillerde tereddüt olduğunda işçi lehine yorum yapıldığını da söyleyebiliriz.

Mobbingi ispat edebilirseniz iş akdini haklı nedenle fesih edip, kıdem tazminatı gibi işçilik alacaklarını alabileceğiniz gibi işverenden manevi tazminat da talep edebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.